'Grote terreuraanslag Australië voorkomen'

Icoon AanslagIn Australië zijn dinsdagmorgen vroeg (plaatselijke tijd) vijftien terreurverdachten opgepakt, waarmee de politie een grote terroristische aanslag zegt te hebben voorkomen. In Sydney werden zes mannen opgepakt, in Melbourne vonden negen arrestaties plaats. Het terrorismeonderzoek zou drie jaar hebben geduurd.

"Ik ben opgelucht dat we, wat ik beschouw als het beslissende stadium in de voorbereiding van een terroristische aanslag, hebben verstoord", zo zei politiecommissaris Ken Moroney van de staat New South Wales. Bij de politieacties in Sydney en Melbourne zijn ruim vierhonderd agenten ingezet. De verdachten worden ondervraagd en zullen later op de dag moeten voorkomen. Het is vooralsnog niet bekendgemaakt wat het doelwit van de geplande aanslag zou zijn. Wel zou duidelijk zijn dat de aanslag op zeer korte termijn zou hebben plaatsgevonden, volgens Moroney zou deze "catastrofale gevolgen" hebben gehad. Aangegeven werd dat er geen link zou zijn tussen de dreigende aanslag en de Commonwealth Games, die in maart volgend jaar in Melbourne zullen worden gehouden.

Australië is al lange tijd één van de trouwste bondgenoten van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme. Het land heeft veel soldaten in zowel Irak als Afghanistan. Vorige week meldde de Australische premier Howard al dat er inlichtingen waren ontvangen over een grote terroristische dreiging, het parlement stemde vervolgens in met een wet waardoor terrorismeverdachten sneller kunnen worden opgepakt. Australië zelf heeft nog nooit met een grote terroristische aanslag te maken gehad, wel kwamen 88 Australiërs om bij bomaanslagen op Bali in 2002.