Doortrekkend toilet voor het goede doel

Icoon OpmerkelijkMensen die willen tonen dat ze betrokken zijn bij een actie voor schone toiletten in ontwikkelingslanden, kunnen als ringtone een doortrekkende wc instellen. Met de campagne "Trek door voor gezondheid" willen medische hulporganisaties aandacht vragen voor een schrijnend tekort aan sanitaire voorzieningen in voornamelijk ontwikkelingslanden.

Het publiek moet er volgens de organisaties bewust van worden gemaakt dat er zo'n 2,6 miljard mensen op aarde geen sanitaire voorziening in de buurt hebben. Dit alles leidt vaak tot onhygiënische situaties, ziektes en uiteindelijk tot sterfgevallen. Per jaar sterven er gemiddeld zo'n 1,8 miljoen mensen aan onder andere diarree en tyfus door een gebrek aan schone toiletten.

De organisaties vragen met de ringtone-actie aandacht voor Millenniumdoelstelling 7. Die doelstelling omvat het waarborgen van een duurzaam milieu en het zo snel mogelijk verdubbelen van het aantal mensen dat toegang heeft tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Via de website Trekdoor.nl kan iedereen een gratis ringtone downloaden met het geluid van een doorspoelend toilet. De actie wordt georganiseerd door onder andere AMREF Flying Doctors, Dokters van de Wereld en Simavi, en zal nog lopen tot 20 november.