'Gerommeld met alarmsysteem cellenblok Schiphol-Oost'

Icoon AlgemeenEr is gerommeld met het alarmsysteem van het detentiecentrum op Schiphol-Oost, aldus bewaarders van het complex maandag in de Volkskrant. Hierdoor was de situatie in de cellenblokken, waar afgelopen donderdag bij een grote brand elf illegalen om het leven zijn gekomen, niet in orde. De bewaarders zouden bij de leiding meerdere malen hebben aangedrongen op verbeteringen.

De toezichthouders, die anoniem willen blijven uit angst voor hun baan, zeggen dat de brand te verwachten was. De directie zou volgens schriftelijke meldingen, die in het bezit zijn van de krant, op de hoogte zijn van de situatie. Onder andere zouden van twee afdelingen de nooddeuren zijn ontkoppeld, waardoor ze bij een brandmelding niet opengingen. Wegens het vaak voorkomen van een vals alarm door prullenbakbrandjes, zou de leiding het systeem hebben geblokkeerd. Anders zouden de vreemdelingen mogelijk kunnen ontsnappen.

"Een schande", zeggen de bewaarders. "De leiding had dat besloten, omdat er te weinig personeel aanwezig was om de nooddeuren bij een brandalarm te bewaken." De bewaarders hebben daarnaast ook nog geklaagd over het gebrek aan personeel, het tekort aan werkende portofoons en het toestaan van het roken van sigaretten door de gedetineerden in de cellen.

In de krant laat het ministerie van Justitie weten dat ze nog niet ingaan op de klachten zolang het onderzoek nog niet is afgerond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid, de gemeente Haarlemmermeer en het Openbaar Ministerie (OM) hebben momenteel een onderzoek lopen naar de gang van zaken rond de brand.

Medewerkers van het Forensisch Laboratorium onderzoeken het cellencomplex
Medewerkers van het Forensisch Laboratorium onderzoeken het cellencomplex