Minister Estland opgestapt wegens T-shirt

De minister van Defensie van Estland Jaak Joeruut is opgestapt nadat een directeur van een oorlogsmuseum dat gelinkt is aan zijn ministerie een ernstig anti-communisten T-shirt droeg op de tribune van een voetbalwedstrijd. Bij de wedstrijd werden door een groep anti-communisten T-shirts uitgedeeld met daarop de tekst "Commies to the oven" (Communisten de oven in) en de namen van 35 Estlandse politici die lid zijn geweest van de Communistische Partij.

Het betrof een actie in het kader van de lokale verkiezingen in Estland, die op 16 oktober van dit jaar zullen plaatsvinden. De museumdirecteur wilde geen spelbreker zijn en trok het shirt aan, hetgeen in het verkeerde keelgat is geschoten bij Joeruut.

"Dat shirt had een lijst met namen tegen wie het was bedoeld en het begon met de namen van de president en de premier van Estland. Wanneer de directeur van een oorlogsmuseum dat deel is van het ministerie van Defensie van NATO- en EU-lidstaat Estland deelneemt aan een campagne om mensen in ovens te verbranden, waaronder de leiders van ons eigen land, dan weet ik het ook niet meer", aldus Joeruut, waarna hij opstapte.