Wielrennen: Pozzato wint HEW Cyclassics

Icon Sport - WielrennenFilippo Pozzato heeft de tiende editie van de HEW Cyclassics gewonnen. In de straten van Hamburg won hij met miniem verschil de sprint van een kopgroep van vijftien voor zijn land- en teamgenoot Luca Paolini en de Australiër Allan Davis.

De koers die deze jaargang voor de tiende maal werd gehouden, wordt vaak bestempeld als een 'kermiskoers'. Voor de Duitsers is de enige Duitse eendagskoers uit de ProTour dat in geen geval. De 250 kilometer lange koers is met diverse steile klimmetjes en de lastige Waseberg volgens onze Oosterburen alleszins een 'criterium'.

Voor de belangrijkste Duitse formatie in het wielerpeloton, T-Mobile, was het dan ook zaak om de wedstrijd te kleuren. Niet alleen omdat het met Jan Ullrich en Erik Zabel serieuze winstkansen had, maar ook omdat de telefoongigant als co-sponsor is verbonden aan het wielerevenement.

In de striemende regen wordt de koers echter lange tijd gekleurd zonder een renner met een roze-tricot. De Duitsers Jörg Ludewig, André Greipel en de Belg Leif Hoste muizen er in de beginfase van de koers onderuit en krijgen de zege van het peloton. Het trio pakt een maximale voorsprong van 14.20.

Met nog 100 kilometer voor de boeg beginnen de ploegen van de favorieten zich te organiseren. Het tempo wordt flink opgeschroeft en de voorsprong van de koplopers slinkt gestaag. Voor Greipel ging het voor te hard en de Duitser moest dan ook de rol lossen.

Voor de laatste beklimming van de Waseberg moeten ook Hoste en Ludewig eraan geloven. Beide heren verdwenen in de anonimiteit en vijftien renners, waaronder Ullrich en Rebellin, scheidden zich op de lastige puist los van de rest van het veld.

In volle draf ging de nieuwe kopgroep door de stromende regen op weg naar de finish. Van de leiders leek Allan Davis de snelste man, maar dat was zonder twee renners van Quick Step gerekend. De Italianen Luca Paolini en Filippo Pozzato spurtten, voor de Australiër, samen over de streep.

Een fotofinish moest uitwijzen wie zich de winnaar mocht noemen. Nadat de jury in conclaaf was geweest, werd toen Pipo Pozzato aangewezen als winnaar van de Duitse eendagswedstrijd. Het is de eerste grote klassieke zege voor de Quick-Step-renner.

Beste Nederlander was Bram Tankink, die lang mee vooruit kon. Uiteindelijk finshte de renner van Quick Step als elfde.

Uitslag:
1 Filippo Pozzato (Ita) 6u'58"40
2 Luca Paolini (Ita) z.t.
3 Allan Davis (Aus) z.t.
4 Fabian Cancellara (Zwi) z.t.
5 Davide Rebellin (Ita) z.t.

Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!!