Rijk beveiligt NRC-columnist Afshin Ellian

Afshin EllianHoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Universiteit Leiden Afshin Ellian krijgt sinds kort beveiliging van de staat. Ellian is ook actief als columnist voor het NRC Handelsblad waarbij hij geregeld felle kritiek uit op de fundamentalistische islam en moslims die dat aanhangen.

Hij klaagde eerder dat hij, anders dan politici, geen bewaking kreeg na te zijn bedreigd en dat zelf moest regelen. Daardoor moest hij, wanneer hij ergens in het openbaar wilde spreken, steeds opnieuw met gemeenten onderhandelen over veiligheidsmaatregelen. Ellian heeft zelfs zijn aanwezigheid enkele keren moeten afzeggen.

Waar de veiligheidsmaatregelen precies uit bestaan, mag Ellian niet zeggen: ''Het gaat om behoorlijke bewaking, sinds kort''. Het ministerie van Justitie wil niets over de zaak kwijt en zegt nooit mededelingen te doen over persoonsbeveiliging. Ellian zou de eerste niet-politicus zijn die beveiligd wordt door de staat.

Ellian is in 1966 geboren in Teheran en ontvluchtte in 1983 het regime van Ayatolla Khomeiny in Iran. Na zes jaar gewoond en gestudeerd te hebben in Afghanistan, kwam hij op uitnodiging in 1989 naar Nederland. In Tilburg volgde Ellian drie studies, strafrecht, staatsrecht en filosofie. Hij studeerde in alledrie af. Voordat hij hoogleraar Sociale cohesie werd was hij actief als hoogleraar strafrecht aan de Universiteit Leiden.