Minister weigert lagere landbouwsubsidies

Icoon politiek binnenland nieuwsMinister Cees Veerman van Landbouw is niet van plan mee te werken aan een verlaging van de Europese landbouwsubsidies. Dat zou blijken uit een geheime notitie die in handen is gekomen van RTL Nieuws. Veerman (CDA) noemt een verlaging 'onhaalbaar' en 'onwenselijk'. De Tweede Kamer en het kabinet willen wel een verlaging.

Verschillende Kamerleden reageerden verbijsterd op de houding van de minister. "Nederland wil minstens 1,5 miljard minder aan Europa betalen. Op deze manier los je de problemen niet op", zegt Lousewies van der Laan (D66). Veerman, die zelf boer is, stelt in zijn notitie wel voor om lidstaten die landbouwsubsidies krijgen meer te laten meebetalen. Dat zou Nederland een voordeel opleveren van 170 miljoen euro.

Overigens weigerde premier Balkenende vorige week in de Kamer al om uit te spreken dat Nederland in de Europese Unie zal inzetten op het verlagen van de subsidies. "Geen misverstand. Hervormingen zijn nodig. Maar het wat en hoe komt later. Er is een debat nodig over de aard van de hervormingen", stelde de minister-president. Hij kondigde aan om in september met een visie op het vraagstuk te komen.

Minister van Landbouw Cees Veerman
Minister Cees Veerman wil geen verlaging van landbouwsubsidies