F1: Uitslag Grand Prix van Canada

Kimi Räikkönen heeft vanavond na een opmerkelijke race vol incidenten de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. Achter hem eindigden Michael Schumacher en Rubens Barrichello, beiden in een Ferrari, door optimaal te profiteren van de problemen van andere rijders.

Met Jenson Button en Michael Schumacher op de voorste rij van de startopstelling waren velen vooraf benieuwd of BAR en Ferrari die prestatie in de race zouden kunnen doortrekken. Die voorste plekken waren ze echter al snel kwijt. De Renault's trokken bij de start makkelijk voorbij aan Button en Schumacher, en de Duitser moest in de eerste bochten ook nog Montoya en Räikkönen voorbij laten gaan. Daardoor lagen beide rijders vlak na de start respectievelijk derde en zesde.

In het begin van de race waren er op de baan vele gevechten te zien. Webber knokte flink met David Coulthard, en Ralf Schumacher probeerde zich naar voren te rijden, maar had veel moeite om Nick Heidfeld voor bij te komen. Ook bleken Jacques Villeneuve en Michael Schumacher licht te hebben gekwalificeerd. Villeneuve stond zelfs al na drie ronden voor de eerste maal in de pits, maar liet ook meteen de neus van zijn auto vervangen.

Als eerste uitvallers waren Takuma Sato en Narain Karthikeyan te noteren. Sato had een hydraulisch probleem en Karthikeyan brak de achterwielophanging bij een botsing met de muur. Opmerkelijk werd het toen eerst Giancarlo Fisichella uitviel en een paar rondjes later ook Fernando Alonso zijn auto in de pits stil moet zetten. Zo kwamen de rijders van Renault, die vlak daarvoor nog op de eerste twee plaatsen reden, met lege handen te staan.

De keuze van BAR om Sato met de motor uit zijn normale auto in de reserveauto door te laten rijden, na bijna een half uur stil te hebben gestaan, was verbazingwekkend. Het team probeerde zo te voorkomen dat Sato bij de volgende race vroeg moet kwalificeren, omdat de kwalificatievolgorde daar afhangt van de uitslag van deze race. Bijna gelijktijdig sloeg echter voor de andere BAR-rijder het noodlot toe; Button kwam te ruim uit de laatste chicane, raakte de muur en viel uit.

Door de raceleiding werd, vanwege de positie van Buttons auto, de safety car de baan op gebracht, waarna iedereen die nog een pitstop moest doen naar binnen ging. Alleen Montoya reed een ronde langer door en deed pas daarna zijn pitstop. Toen hij weer de baan op kwam probeerde hij zich in de rij achter de safety car te positioneren, waarbij hij echter het rode licht bij de uitgang van de pits negeerde. Die fout leverde hem na de herstart van de race een zwarte vlag, en dus diskwalificatie, op.

Ook Jarno Trulli moest zijn auto aan de kant zetten nadat zijn remschijf kapot was gegaan. Door alle uitvallers wist Barrichello door te schuiven naar plaats drie, terwijl Michael Schumacher inmiddels al op de tweede plek lag. Later moest Takuma Sato ook met een kapotte remschijf voor de tweede maal de race verlaten. Hij had door zijn opmerkelijke terugkeer wel een paar plaatsjes op de lijst van uitvallers gewonnen.

In de laatste ronden zat Michael Schumacher nog wel dicht achter de leider in de wedstrijd, maar Kimi Raikkonen liet de Duitser nooit dichtbij genoeg komen voor een inhaalactie en stevende op de overwinning af. Met plaats twee en drie mag Ferrari echter ook meer dan tevreden zijn na deze race.

-
Kijk voor meer Formule 1-nieuws en de uitslag ook eens op de FOK! F1manager!