De Gucht is bereid tot excuses

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, is bereid excuses te maken voor zijn omschrijving van premier Jan Peter Balkenende. In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zei hij dit weekend over de Nederlandse minister-president: ''een mix van Harry Potter en brave stijfburgerlijkheid, een man in wie ik geen spoortje charisma kan ontwaren.'' .

De Nederlandse regering vindt de omschrijving onacceptabel. Minister Bot van Buitenlandse Zaken roept daarom maandag de Belgische ambassadeur op het matje. Volgens De Gucht gaat het om een 'ongelukkig' gekozen omschrijving. Eerder zei hij dat hij het helemaal niet gezegd had, maar het NOS Journaal liet gisteren een tape van het interview horen, waarin De Gucht het wel drie keer over de stijfburgerlijkheid van Balkenende had.

De Gucht zegt nu dat het helemaal niet kwetsend bedoeld was. Nederland zoekt er dingen achter die er niet zijn, aldus de minister. Hij wilde aangeven hoe wispelturig de Nederlandse kiezer is. Eerst steunde men de charismatische Pim Fortuyn, daarna Balkenende. ''Als Balkenende mijn omschrijving ongelukkig vindt, heb ik geen probleem om te zeggen dat het mij spijt dat ik het zo heb gezegd.''

De kritiek op de Nederlandse regeringscampagne voor de Europese grondwet, handhaaft De Gucht wel. Dat had hij wel beter aangepakt, zei hij gisteren in Het Laatste Nieuws.

Dat Nederland de Belgische ambassadeur op het matje roept is overigens vrij uniek te noemen. Ambassadeurs worden wel vaker op het matje geroepen, maar met België heeft Nederland eigenlijk nooit een diplomatieke rel. De Belgische premier Guy Verhofstadt liet gisteren via zijn woordvoerder weten de zaak ''eerder een storm in een glas water te vinden dan een diplomatiek incident.''

-
Hier kun je lezen wat Belgische lezers vinden van de uitspraken van De Gucht.