Annette Nijs keert terug als Kamerlid

Icoon politiek binnenland nieuwsVoormalig staatssecretaris Annette Nijs (VVD) komt terug als Kamerlid. Ze neemt de plaats in van Laetitia Griffith, die wethouder wordt in Amsterdam. Nijs (43) trad in juni 2004 af als staatssecretaris van Onderwijs, nadat ze in een interview openhartige uitspraken had gedaan over de slechte werkrelatie met minister Maria van der Hoeven.

Nijs, die voor haar politieke carrière tien jaar voor Shell in het buitenland had gewerkt, keerde na haar aftreden terug naar de energiesector. Ze is lid van de Raad van Commissarissen van DRS-innovations, een Chinese onderneming in de energiesector, en lid van de Raad van Advies van de European Association of International Education (EAIE). Ondanks dat ze de eerste aangewezene van de VVD-kieslijst is was het niet vanzelfsprekend dat ze Griffith op zou volgen. Bij een eerdere gelegenheid weigerde ze nog. VVD-aanvoerder Van Aartsen vindt het 'geweldig dat Annette Nijs de fractie komt versterken', zo zei hij in een reactie.

Laetitia Griffith is overigens al het zesde liberale Kamerlid dat na de verkiezingen van januari 2003 de VVD-fractie de rug toekeert voor een bestuurlijke functie elders. Erica Terpstra, Frank de Grave, Jan Geluk, Jan Rijpstra en Clemens Cornielje maakten al eerder hun terugtreden bekend. Ook Geert Wilders nam afscheid van de VVD-fractie. Hij bleef echter in de Kamer als onafhankelijk parlementariër.

Annette Nijs
Annette Nijs kort na haar aftreden