Helft minder ongevallen in pretparken en op kermissen

Icoon Binnenlands nieuws De afgelopen jaren is het aantal ongevallen op kermissen en in pretparken flink verminderd. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid. In de periode tussen 1999 en 2003 moesten er 440 mensen naar aanleiding van een ongeluk in een pretpark of op een kermis naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. In de periode tussen 1997 en 2001 lag dat aantal nog op 780.

De cijfers zijn mede bekendgemaakt naar aanleiding van de onrust die onstond na twee recente ongevallen in pretparken. Begin deze maand raakten 25 mensen gewond toen een karretje van een achtbaan in het Belgische Bobbejaanland doormidden brak. Bij een ongeval met een wildwaterbaan in het pretpark Toverland raakten vorige week ook vijf mensen gewond.

Volgens de stichting wordt de forse vermindering van het aantal ongevallen vooral veroorzaakt door de strengere wet- en regelgeving. De meeste slachtoffers vallen dan ook niet door gebreken aan de attractie zelf, maar door onvoorzichtige handelingen van de bezoekers.

Bij meer dan de helft van de ongevallen is er sprake van een val; het slachtoffer valt bijvoorbeeld van een glijbaan, klimrek of schommel, of struikelt over een stoeprand. Een kwart van de slachtoffers raakt gewond door zich te stoten of tegen een muur of paal op te lopen.

In slechts drie procent van de gevallen gaat het om een ongeval met een achtbaan, en dan nog bijna altijd om verwondingen als een pijnlijke nek of een ontstoken oog door een vuiltje. In enkele gevallen ontstaan verwondingen doordat een bezoeker de veiligheidsbeugel niet goed dichtdoet.