Gratis borstvergroting en een 99-cent munt

Icoon opmerkelijk nieuwsHet lijkt erop dat de Britse verkiezingen een zaak is die tussen drie grote partijen en een aantal regionale partijen wordt beslist. Het kiesstelsel waarin per district een afgevaardigde wordt gekozen voor het parlement verhindert dat andere partijen doorbreken. Bij de verkiezingen van aanstaande donderdag doen echter tientallen partijen mee.

Naast serieuze partijen is het welhaast traditie in het Verenigd Koninkrijk dat er ook verschillende ludieke partijen meedoen. De bekendste is waarschijnlijk de Monster Raving Loony Party. De bizar uitgedoste kandidaten pleiten dit keer onder meer voor invoering van een 99-centstuk om wisselgeld te besparen. Liegende ministers dienen met een circuskanon over Het Kanaal worden geschoten. Alle vossen krijgen schaapskleren, snelwegen mogen alleen nog toegankelijk zijn voor fietsen met minder dan drie versnellingen en aardige mensen krijgen een belastingverlaging.

De Loony Party is niet de enige partij van lolbroeken. Zo stelt de Church of the Militant Elvis een missie naar Antarctica voor, waar tegen de ijsbergen 'Stop met smelten!' moet worden geschreeuwd. "Dat doet niet veel goed, maar is meer dan Blair en Bush doen", aldus de eenmanspartij. De Party Party is voor het inkorten van de werkweek. "Een week werken en een week vrij zou genoeg moeten zijn."

De Virtue Cognitive Currency Appraisal Party is van plan alle geldmiddelen af te schaffen en te vervangen door een betaalmiddel van goede daden. De Max Power Party, gelieerd aan een gelijknamig tijdschrift, is voor gratis borstvergrotingen. De partij wil bovendien caravans zwaarder belasten, 'want dat soort gedrag moet worden afgeschrikt'. De Dungeons Death and Taxes Party zal, mocht zij in het parlement gekozen worden, stemmen voor herinvoering van ophanging. Echter 'alleen voor kleine misdrijven als graffiti spuiten en afval op straat gooien'. Moordenaars en mensen die rare afkortingen bedenken voor sms-berichten, zouden van hun ingewanden moeten worden ontdaan, zo bepleit de partij.

De overheid dacht met een borgsom van 500 Britse pond (765 euro) de lolbroeken te ontmoedigen. Kennelijk is dat bedrag, dat kandidaten enkel terugkrijgen als ze vijf procent van de stemmen in een kiesdistrict halen, nog niet hoog genoeg. Behalve de genoemde partijen doen onder meer de Fancy Dress Party, de MP3 Party, de partij No Candidate Deserves My Vote, de Short Fat Solicitor Party, The Grumpy Old Men Political Party en meer mee.

Screaming Lord Sutch
Screaming Lord Sutch, de in 1999 overleden oprichter
van de Monster Raving Loony Party, claimde de meest
onsuccesvolle Britse politicus ooit te zijn. Bij 41
verkiezingen haalde hij ruim 15.000 stemmen.


-
Verder discussieren over de aanstaande Britse verkiezingen kan ook in het Politieke subforum van FOK!. Zie 5 mei - Britse verkiezingen.