Helft LPF-fractie terug bij de partij

Icoon politiek binnenland nieuwsDrie van de zeven Kamerleden die in augustus na ruzies de partij LPF de rug toekeerden blijken inmiddels weer lid. Van de overige vier lijkt enkel Joost Eerdmans een terugkeer uit te sluiten, de anderen, inclusief ex-minister Hilbrand Nawijn, beraden zich daar nog op. Voormalig boerenleider Wien van den Brink is de enige die nooit zijn lidmaatschap opzegde.

Nawijn, die in oktober een mogelijke terugkeer nog 'onverteerbaar' noemde, zegt nu niets uit te sluiten. Nawijn wil in ieder geval met zijn eigen partij deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Zoetermeer. Landelijk houdt hij de opties open. Mogelijk trekt hij zich geheel terug uit het parlement. De huidige fractieleider Gerard van As sloot zich onlangs al weer aan bij de LPF. Hij stelt dat de partij zich het afgelopen jaar weer presenteerde als de 'horzel' in de Nederlandse politiek. Daarbij zou de LPF de regering in het zadel houden op momenten dat D66 het beleid van CDA en VVD niet wil steunen.

Eerder schreven Mat Herben en João Varela zich weer in bij de ledenadministratie van de LPF. Fractieleden Max Hermans en Margot Kraneveldt twijfelen nog, en laten een terugkeer afhangen van van de daadkracht van het nieuwe partijbestuur. Volgens politiek leider Van As wil de partij, momenteel in de peilingen nog maar goed voor één zetel, zich het komende jaar profileren om thema's als veiligheid, integratie, bestuurlijke vernieuwing en bestrijding van de Haagse bureaucratie.