D66'er Alexander Pechtold volgt De Graaf op

JahWe had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsAlexander Pechtold (39) wordt de nieuwe minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Hij volgt daarmee de vorige week afgetreden Thom de Graaf op. Pechtold, momenteel partijvoorzitter van D66 en burgemeester van Wageningen, werd reeds getipt als belangrijkste kandidaat voor de openstaande vacature.

Op de achtergrond was Pechtold al betrokken bij de onderhandelingen. De jonge voorzitter geldt als rijzende ster binnen zijn partij. In 2002 werd hij als partijvoorzitter gekozen, een jaar later werd hij burgemeester van Wageningen. Daarvoor was hij gemeenteraadslid en wethouder in Leiden. Als burgemeester stelde hij zich op tegen de plicht om te allen tijde een identiteitsbewijs op zak te hebben. In plaats van de door Den Haag opgelegde veiligheidsmaatregelen ziet Pechtold meer heil in extra geld voor onderwijs, opvoeding, alcohol- en drugsbeleid en inburgering.

Pechtold wordt morgen ontvangen door premier Jan Peter Balkenende. Dat gesprek is een formaliteit. Minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst zal De Graaf opvolgen als vice-premier in het kabinet.

Nieuwe leden
Wie na vandaag nog lid wordt van D66 mag niet meer meestemmen op het congres van aanstaande zaterdag. Eerder vandaag werd nog gemeld dat tegenstanders van de regering overwogen lid te worden van de kleinste regeringsfractie, om op het congres tegen het bereikte akkoord te stemmen. D66 meldt op haar website dat het 'technisch niet mogelijk' is de aanmelding tijdig te verwerken. Tevens dienen de aangemelde leden de contributie van dertig euro en een toegangsprijs van tien euro te hebben voldaan alvorens ze kunnen deelnemen aan de stemmingen.