Peiling: D66-kiezers overwegend negatief

Icoon politiek binnenland nieuwsD66-kiezers beschouwen het zaterdag gesloten Paasakkoord overwegend als negatief. 55 procent vindt dat de leden van de kleinste coalitiefractie het akkoord moeten verwerpen. 36 procent zou graag zien dat de nieuwe plannen van het kabinet wel worden omarmd.

Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Honds onderzoeksbureau Peil.nl. De verhoudingen schelen weinig van de voorkeur van alle kiezers. Hier vindt 43 procent dat het D66-congres de plannen moet accepteren, en 53 procent dat het congres de plannen juist moet afwijzen. Alleen CDA'ers en VVD'ers zijn in meerderheid van mening dat de D66-achterban voor moet stemmen.

Van de afzonderlijke onderdelen van het akkoord wordt het extra geld voor onderwijs toegejuicht. Over het toevoegen aan de grondwet van de rechtstreeks gekozen burgemeester en de plannen voor de Publieke Omroep wordt minder enthousiast geoordeeld. Een omarming van het akkoord zal volgens De Hond leiden tot een halvering van de huidige zes zetels van D66. Een grote meerderheid (77 procent) verwacht overigens dat het D66-congres instemt met het akkoord.