'Vrouwenmoskee' voor betere emancipatie moslima's

In het Amsterdamse theater de Balie aan het Leidseplein is dit weekend de aftrap gegeven voor een driejarig project dat een betere emancipatie van vrouwen met een islamitische achtergrond beoogt. Het is een initiatief van De Balie en het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling Forum. Daartoe werd de Balie omgetoverd in een vrouwenmoskee.

Het woord 'vrouwenmoskee' op de gevel leidde vrijdagavond tot een relletje. Twee politieagenten verwijderden de tekst. Waarom de ijverige dienders dat deden wilden ze niet zeggen. Het weghalen werd toevallig gefilmd door TV Noord-Holland. De directeur van de Balie, Anil Ramdas, reageerde woedend op het voorval en hing de tekst eigenhandig weer terug.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie liet zaterdag weten dat het woord 'vrouwenmoskee' gewoon op de gevel mag staan. De betrokken agenten zouden geheel op eigen initiatief hebben gehandeld. Er waren ook geen klachten binnengekomen bij de politie over de tekst, zo zei de woordvoerder.

De manifestatie in de Balie werd dit weekend bijgewoond door een aantal moslimfeministen. Een vrouwelijke voorganger hief het gebed aan. Daarna volgden preken die vrouwen opriepen te vechten tegen onderdrukking en vóór hun rechten. De vrouwenmoskee in de Balie is feitelijk een vriendelijke knipoog, een kunstproject, wat niet wil zeggen dat het de vrouwen geen ernst is.