Kraaien en gaaien het meest inventief

Icoon opmerkelijk nieuwsKraaien en Vlaamse gaaien zijn de meest inventieve vogels als het gaat om het vinden van voedsel. Dat beweert de Canadese wetenschapper Louis Lefebvre. Lefebvre ontwikkelde een methode om het IQ van vogels te meten. Hij gebruikte bij zijn onderzoek ongeveer 2000 waarnemingen van vogelkenners, die gedurende een periode van 75 jaar zijn verschenen in ornithologische bladen en tijdschriften.

De 'IQ-test' voor vogels is gebaseerd op het aantal nieuwe eetgewoontes die vogels in het wild vertonen. De wetenschapper benadrukt dat je hiermee niet de slimheid meet, maar meer hoe inventief de dieren zijn. "Bij het woord 'slim' heb je het over een waarde-oordeel. Je kunt nooit weten of een vogel zijn gedrag heeft aangeleerd door andere dieren af te kijken, of dat ie het zelf heeft ontdekt", stelt Lefebvre.

Kraaien en Vlaamse gaaien bleken het hoogst te scoren. Ook valken, haviken, reigers en spechten bezitten volgens deze meetmethode een hoog 'IQ'. Papegaaien blijken relatief laag te scoren, ondanks dat ze erom bekend staan dat ze relatief grote hersenen hebben.