Rotterdam stuurt sms'jes tegen spijbelen

De gemeente Rotterdam wil het spijbelen van leerlingen tegengaan door het sturen van sms’jes aan de spijbelende leerling en zijn ouders. Een medewerker van de school voert de afwezige leerlingen in de computer. Het syteem 'SpijbelSMS' stuurt vervolgens automatisch het sms'je.

Dienst Stedelijk Onderwijs van de gemeente Rotterdam biedt deze dienst als proef aan verschillende middelbare scholen in Rotterdam. Als voorwaarde moeten de scholen een goede verzuimadministratie hebben. Het idee is om de ouders snel te laten weten of een leerling spijbelt. De scholen kunnen deze week aanmelden. In maart kan de proef daadwerkelijk starten.

Het aantal spijbelaars in Rotterdam stijgt. DSO wil met deze proef bekijken of het aantal spijbelaars daadwerkelijk zal dalen. Het idee is niet nieuw. In Amsterdam heeft de basisschool Het Spectrum al deze dienst. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken of dit heeft gewerkt. In Frankrijk, waar men meer ervaring heeft, is de sms-dienst tegen spijbelaars al wel een succes.