Hindoestaans pleidooi voor eerherstel swastika

hanskepanske en FSF-Moses hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Hindoestanen zijn in Groot-Brittannië begonnen met een campagne om de swastika, bij ons beter bekend als het hakenkruis, in ere te herstellen. De swastika is binnen het hindoeïsme een teken dat symbool staat voor het leven. De oorsprong van het 5000 jaar oude symbool is te vinden in het hindoeïsme, maar ook in het boedisme en andere cultureel religieuze stromingen is het al eeuwen in gebruik als symbool wat (zonne)kracht of levenskracht uitstraalt.

Het hakenkruis dat in de jaren dertig van de vorige eeuw door de nazi's als germaans symbool werd geadopteerd en sindsdien symbool staat voor superioriteitsgevoel, antisemitisme, geweld, haat en moord, dreigt nu in Europa te worden verboden. Aanleiding daartoe was de recente ophef rond het hakenkruis op een uniform dat de Britse prins Harry bij wijze van grap droeg op een verkleedfeest.

"Een symbool dat we meer dan 5000 jaar hebben gebruikt staat nu op het punt om te worden verboden wegens zijn associatie met de nazi's over wie wij geen controle hadden", aldus een woordvoerder van de hindoestaanse gemeenschap in Groot-Brittannië. In de hindoecultuur worden swastika's nog vaak gebruikt om hindoegebouwen op te sieren als teken van leven en geluk. Ook wordt het symbool vaak verwerkt in sieraden.


Hindoestaanse swastika Hindoestaanse swastika
Voorbeelden van swastika's uit de hindoestaanse cultuur