T-Mobile US jaar lang gehackt

Een hacker heeft een jaar lang toegang gehad tot de klantgegevens van de Amerikaanse tak van de Duitse telecomprovider T-Mobile. Het bedrijf ontdekte in juli vorig jaar dat de 21-jarige Nicolas Jacobsen uit Oregon toegang had tot de server. Hierop werd de geheime dienst ingeschakeld. Eind oktober 2004 werd de verdachte al opgepakt, maar tot vandaag werd de zaak stilgehouden.

Jacobsen bekeek persoonsgegevens van 400 abonnees met daarin onder meer sofi-nummers, voicemail pincodes, wachtwoorden voor mobiel internet en via de mobiel verstuurde foto's. Hij heeft geen toegang gehad tot creditcardgegevens. De geheime dienst, die de zaak onder de naam Operation Firewall onderzoekt, kwam Jacobsen op het spoor door een bericht op een online marktplaats die al door de dienst in de gaten werd gehouden. Onder de naam 'Ethics' bood Jacobsen aan allerlei persoonsgegevens boven water te krijgen van T-Mobile-abonnees op basis van het telefoonnummer.

Ook gegevens van beroemdheden stonden tot beschikking van Jacobsen. Zo zou hij onder andere foto's van Demi Moore, Nicole Richie en Paris Hilton in zijn bezit hebben gehad.

T-Mobile bevestigt dat een hacker toegang heeft gehad tot klantgegevens, maar weigert verder commentaar te geven. Ook de geheime dienst wil niet reageren.