Nederlandse jeugd drinkt veel alcohol

DonPardon had ons via de nieuws-submit te melden:

Van alle Europese scholieren nuttigen de Nederlandse het meeste alcohol, zo blijkt uit een onderzoek van de European School Survey on Alohol and Other Drugs (ESPAD). Zeker 25% van de 15 en 16-jarigen drinkt vaker dan tien keer in de maand. De Hollandse jeugd drinkt niet alleen vaak, ze drinkt ook veel. Ruim 33% gaf aan minstens drie keer per maand vijf glazen bier of meer te drinken.

De Nederlandse scholieren liggen niet echt wakker over mogelijke schadelijke effecten van alcohol. Slechts 17% verwacht negatieve gevolgen van het eigen alcoholgebruik, zoals schade aan de gezondheid of problemen met de politie.

Na de Nederlandse jongeren is het de jeugd van Engeland, Ierland en Malta die het meest drinken.

Met het roken van sigaretten en het gebruik van harddrugs zit de Nederlandse jeugd in de middenmoot. Opvallend is dat dit ook voor het gebruik van softdrugs geldt, dat in ons land als enige in de EU gedoogd wordt. Zo'n 13% van de jongeren zegt in de maand voorafgaand aan het onderzoek een jointje te hebben gerookt. Zweden scoort hiermee het laagst. Slechts 1% van de jeugd gaf aan in de afgelopen maand cannabis te hebben gebruikt.