'Tieners VS krijgen valse seksvoorlichting'

Icoon Buitenlands nieuwsVerschillende organisaties in de Verenigde Staten die tieners aansporen zich voor het huwelijk te onthouden van seks verlenen foute en misleidende informatie. Dat blijkt althans uit een onderzoek van een Democratisch lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij onderzocht programma's die financiële steun krijgen van de federale overheid.

Onderzoeker Henry Waxman rapporteerde dat enkele organisaties melden dat abortus kan leiden tot onvruchtbaarheid of zelfmoord, en dat de helft van Amerikaanse homoseksuele tieners seropositief is. Het aids-virus zou zich kunnen verspreiden via zweet en traanvocht, en condooms bieden in dertig procent van de gevallen geen bescherming tegen hiv. Verder trof Waxman onder meer de bewering aan dat een foetus van 43 dagen kan worden aangemerkt als 'een denkend mens'.

De lesprogramma's worden ondersteund door de Republikeinse regering. Voor 2005 is door president Bush inmiddels 170 miljoen dollar beschikbaar gesteld om de zogeheten onthoudingsprogramma's te ondersteunen. De programma's zijn erop gericht tienerzwangerschappen te voorkomen en de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen onder jongeren te beperken. Waxman deed onderzoek naar dertien van de meest gebruikte lespakketten voor kinderen tussen de negen en achttien jaar.