Geheime ondergrondse stad bij Belgrado aangetroffen

Icoon opmerkelijk nieuwsBij de stad Belgrado in Servië-Montenegro is een groot ondergronds complex aangetroffen. Een onderzoek naar de mysterieuze dood van twee Servische soldaten leidde tot de onverwachte vondst. Geruchten gaan dat de voortvluchtige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic zich verborgen hield in het complex.

Een aanvankelijke lezing dat de twee soldaten elkaar hadden gedood werd niet geaccepteerd door de familie van de mannen. Een door de regering ingesteld onderzoek legde vervolgens de ondergrondse stad bloot. De beide mannen waren vlak bij de ingang gevonden. "Mijn zoon stierf omdat hij een groot geheim zag", denkt Petar Milovanovic, vader van één van de soldaten. Hij is ervan overtuigd dat het leger achter de moord zit.

De stad moet gebouwd zijn in opdracht van Tito, de voormalige communistische leider van Joegoslavië. Tito vreesde een kernaanval door de Sovjet-Unie, nadat hij in 1948 met Stalin brak. De ingang ligt verborgen in een legerkazerne. Achter de ingang daalt een lift af in een heuvel, waar de ondergrondse stad ligt.

De stad is ruim vijf vierkante kilometer groot. De onderste van de zes verdiepingen ligt zestig meter onder de grond. Het in de rotse uitgehouwde complex is beschermd door een 'dak' van bijna drie meter gewapend beton. Gangen van honderden meters lang verbinden de appartementen, waarvan sommige het aanzien hebben van een paleis.