Politie gooit kunstwerk in de shredder

sianide had ons via de nieuws-submit te melden:

Een kunstwerk uit het Stedelijk Museum in Amsterdam is door de politie in beslag genomen en vernietigd. Het werk, een namaakpistool, is volgens de Wet Wapens en Munitie een verboden wapen. Het museum zegt zich van geen kwaad bewust te zijn geweest. Een oplettende bezoeker wees het personeel op de mogelijke overtreding.

Het kunstwerk 'The Pistol Saints' van Ted Noten was te zien in het kader van de tentoonstelling Geel Metalliek, die vorige week werd geopend. Dat het om een kunstwerk gaat doet voor de politie niet ter zake. "Van ons wordt verwacht dat we de wet uitvoeren en de vorm die het kunstwerk heeft, is verboden", verklaart een politiewoordvoerder. Het Stedelijk heeft nog getracht een vergunning voor het wapen te krijgen, maar dit lukte niet. Volgens de woordvoerder is het voorwerp in een soort shredder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vernietigd.

Kunstenaar Ted Noten kon volgens het museum uiteindelijk wel lachen om de politie-actie. "Noten is nog op het bureau geweest om zijn verhaal te doen", zegt een woordvoerder van het Stedelijk. "Hij reageerde gelaten op de inbeslagname." De kunstenaar had het neppistool in België gekocht.

The Pistol Saints
'The Pistol Saints' werd in beslaggenomen en vernietigd