Sharon belooft Arafat te verbannen of liquideren

Icoon Buitenlands nieuwsOp de vooravond van het Joodse Nieuwjaar verkondigde de Israëlische premier Ariel Sharon vastbesloten te zijn de Palestijnse president Yassar Arafat uit de Palestijnse gebieden te verbannen, dan wel te liquideren. Volgens Sharon is er geen verschil tussen Arafat en de eerder dit jaar geliquideerde Abdel Aziz al-Rantissi en sjeik Ahmed Yassin, voormalige kopstukken van Hamas.

Tijdens verschillende interviews sprak Sharon de belofte uit de Palestijnse leider Yassar Arafat te zullen verbannen wanneer de tijd hiervoor in de ogen van Israël rijp is. "Zoals we ook opgetreden hebben tegen andere moordenaars, zullen we ook tegen Arafat optreden". Alhoewel de Israëlische president Moshe Katsav Arafat ook ziet als "het grootste obstakel voor het vredesproces", is hij in tegenstelling tot Sharon geen voorstander van dergelijke maatregelen. Dit standpunt bevestigde hij nogmaals tijdens een ontmoeting met een groep Arabische vertegenwoordigers in Israël.

In reactie op de uitspraken van Sharon beschuldigde de Palestijnse minister van 'Lokaal Bestuur', Saeb Erekat deze ervan "voorbereidingen te treffen voor de moord op Arafat". Tegenover het persbureau Reuters noemde Erekat de uitspraken van Sharon "erg gevaarlijk", en zei dat de Palestijnse Autoriteit de Israëlische regering verantwoordelijk zou houden voor de gevolgen. "Het maakt deel uit van de Israëlische exitstrategie, de Palestijnse Autoriteit te vernietigen, en zo chaos te scheppen onder de Palestijnen".