Optreden tegen reljongeren A'dam geëist

Icoon Binnenlands nieuws Volgens de PvdA en VVD in het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid werken burgemeester Cohen en de gemeenteraad de invoering van een samenscholingsverbod tegen. Het stadsdeel wordt al tijdenlang geterroriseerd door hangjongeren van Marokkaanse komaf. Zo worden bewoners bespuugd en verhinderd hun huizen te betreden en worden ondernemers in de Van Woustraat lastiggevallen.

Om een samenscholingsverbod in te kunnen voeren dient de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te worden gewijzigd. "Een samenscholingverbod wordt nu alleen toegepast bij drugsgerelateerde problemen. Met een samenscholingsverbod trekt je een grens. Ik weet dat het probleem zich dan mogelijk verplaatst, maar die jongeren hebben nu het idee dat ze vrij spel hebben. Zij moeten heropgevoed worden", aldus PvdA-deelraadslid Job van Amerongen. Het invoeren van een samenscholingsverbod vindt de gemeente echter een te zwaar middel.

Om de overlast de kop in te drukken, wil Van Amerongen een verhoogde politieaandacht realiseren. "Na elk incident vloeit de aandacht weg." Surveillancecamers zouden daarom niet enkel in de Van Woustraat moeten worden opgehangen. De VVD, de partij van stadsdeelvoorzitter Jan Coen Hellendoorn, deelt deze mening. Zo moeten er onder andere ook camera's op het Smaragdplein worden opgehangen. "Mensen worden steeds bedreigd. Cohen werkt een samenscholingsverbod tegen", zo vindt VVD-fractievoorzitter Paul Slettenhaar.

De discussie omtrent het samenscholingsverbod in het stadsdeel is weer opgelaaid na het verschijnen van een artikel in de Volkskrant afgelopen zaterdag. Inmiddels is door Oud-Zuid een jurist beschikbaar gesteld voor de buurtbewoners, om zo de schade op de reljongeren te kunnen verhalen.