[update] G??n schuld aan dood asielzoekers

Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken piekert er niet over om een onderzoek in te stellen naar het wel en wee van teruggestuurde asielzoekers. GroenLinks en de SP hadden daarom gevraagd naar aanleiding van de moord op twee door Nederland uitgezette Somaliërs.

Amnesty International meldde vorige week dat de twee werden vermoord in Mogadishu, nadat ze door Nederland waren uitgewezen. De twee maakten deel uit van een minderheidsgroep.

De mensenrechtenorganisatie blijkt echter een fout te hebben gemaakt. Eén van de vermoorde Somaliërs was teruggestuurd door Denemarken, en niet door Nederland. De ander is bij een roofoverval omgekomen. Omdat hij al in oktober is teruggestuurd, ziet Verdonk geen verband met het asielbeleid. Haar ministerie heeft volgens Verdonk voldoende gedaan om de man naar veilig gebied terug te brengen. ''Dat hij toch in Mogadishu is beland, is niet de schuld van Nederland''.

Bovendien vindt Verdonk dat er voor het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers al voldoende duidelijkheid wordt gegeven over de veiligheidssituatie in het land van herkomst.

Update 09:35
In een reactie erkent Amnesty dat Nederland niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de dood van de Somaliërs. De organisatie bestrijdt echter dat in het Engelstalig onderzoek wordt beweerd dat het om twee in Nederland afgewezen asielzoekers zou gaan. Evenmin zou zijn beweerd dat de beide Somaliërs vlak na hun uitzetting zijn vermoord.

Onduidelijk is wie dan verantwoordelijk is voor de onjuiste berichtgeving van vorige week. Diverse media meldden toen dat volgens Amnesty International twee door Nederland afgewezen en uitgezette Somalische asielzoekers, kort na hun terugkeer waren vermoord.