Dominee veroordeeld tot levenslang

Icoon Buitenlands nieuwsIn Zweden is een dominee van de Pinksterbeweging veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens het aanzetten tot moord op zijn vrouw. De 32-jarige Helge Fossmo stuurde zijn voormalige kindermeisje sms-jes, waarvan hij beweerde dat ze van God afkomstig waren.

Hij wist dit zo overtuigend te brengen dat de 27-jarige Sara Svensson afgelopen januari besloot de vrouw van Fossmo in haar slaap dood te schieten. Ze beschoot ook Fossmo’s buurman, maar die overleefde de aanslag. Svensson die in een psychiatrische instelling is opgenomen bekent de moord te hebben gepleegd, maar verklaart ook dat de dominee maanden achtereen op haar heeft ingepraat.

Volgens de openbaar aanklager wilde Fossmo van zijn vrouw en buurman af om met zijn buurvrouw, met wie hij een relatie had, een nieuw leven te beginnen. In 1999 kwam de dominee ook al in opspraak toen zijn eerste vrouw dood werd aangetroffen in de badkuip. De voorganger werd toen vrijgesproken van moord omdat medisch onderzoek uitwees dat zij ongelukkig was gevallen en haar hoofd had gestoten tegen de kraan.

De openbaar aanklager heeft gevraagd de zaak uit 1999 te heropenen omdat Fossmo mogelijk zijn eerste vrouw met haar hoofd tegen de kraan zou hebben geslagen. Maar de rechtbank heeft dit verzoek afgewezen omdat zij de bewijzen hiervoor ontoereikend acht.

Fossmo's advocate heeft laten weten in beroep te gaan tegen de levenslange gevangenisstraf, die in Zweden in de praktijk neerkomt op een straf van tien tot vijftien jaar.