Eerst op cursus, dan pas vakkenvuller

Wie een vakantiebaantje wil bij Super De Boer Pollemans in Roosendaal moet eerst op cursus. De ondernemer heeft in samenwerking met het ROC West-Brabant twee cursussen ontwikkeld: één voor vulploegmedewerkers en één voor caissières.

“Nee, geen grap”, laat Pollemans weten, “maar een manier om het werk in de levensmiddelenbranche te verbeteren”. De cursus die inmiddels door zo’n twintig jongeren is gevolgd, leert hoe met klanten moet worden omgegaan, hoe getild moet worden en hoe het zit met houdbaarheidsdata.

Beide cursussen duren twee avonden en worden afgesloten met een proefwerk. Wanneer ze dit goed hebben gemaakt krijgen de cursisten een certificaat. ”Daarmee kunnen ze bij ons komen werken. Zonder niet”. De ondernemer die per cursist 35 euro betaalt spreekt van een investering in de toekomst. ”Tot nu toe werd iedere medewerker zomaar voor de leeuwen gegooid, dat was niet goed”.

Het ROC is enthousiast en denkt met de cursussen een primeur te hebben in Nederland. Men wil ze nu gaan promoten bij andere supermarkten. Eén van de deelnemers aan de cursus ’vakkenvullen’ zegt het “wel nuttig te vinden“, omdat zo wordt voorkomen dat iedereen maar wat doet. ”Ik leer nu tenminste hoe je een vak moet vullen”.