Kernreactor kampt met koelwaterprobleem

Icoon Binnenlands nieuws De kernreactor in Petten draait noodgedwongen op een lager niveau om te voorkomen dat te warm koelwater in zee geloosd wordt. De reactor wordt gekoeld met water uit het Noordhollands Kanaal, wat na gebruik vlak bij de kust van Petten in zee terechtkomt. Als 's zomers de temperatuur van het water in het Noordhollands Kanaal hoger is, stijgt daardoor ook de temperatuur van het geloosde water.

Volgens de eis van Rijkswaterstaat mag het gebruikte koelwater niet warmer dan 34 graden Celcius zijn. Aan die eis kan 's zomers niet voldaan worden. In voorgaande jaren werd een overtreding van de lozingsvergunning vaak nog gedoogd, maar dit jaar gaat Rijkswaterstaat extra controleren. "We worden er een beetje onrustig van. We hebben nu al een probleem met het koelwater en de zomer moet nog beginnen," aldus een woordvoerder van de Nuclear Research & consultancy Group (NRG), de exploitant van de reactor.

De verscherping van de eisen door Rijkswaterstaat komt omdat de situatie vorig jaar te ernstig werd om te gedogen. In de zomer werd enige tijd water van veertig graden Celcius in zee geloosd waarna Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente zelfs waarschuwingsborden op het strand van Petten plaatsten.

Het op lager niveau draaien van de reactor heeft grote gevolgen voor de productie van radio-isotopen, die onder andere voor medische doeleinden gebruikt worden. De kernreactor in Petten is volgens de NRG namelijk momenteel de enige reactor in Europa die deze isotopen produceert. Dit probleem zal naar verwachting de komende weken nog erger worden, als de temperatuur van het kanaalwater verder stijgt. Om hoge milieuboetes te voorkomen zal het vermogen van de reactor dan nog verder omlaag moeten, waardoor de productie van de radio-isotopen mogelijk helemaal stilvalt.

Volgens de woordvoerder van de NRG levert dit een groot dilemma op. "Wat doe je in die situatie? De patiënten en ziekenhuizen kunnen niet zonder isotopen. Aan de andere kant willen we de wet niet overtreden. Wat weegt het zwaarst?"