China vreest massale fraude bij toelatingsexamens

Icoon Buitenlands nieuwsDe Chinese overheid is bang dat er deze week massaal gespiekt gaat worden bij de toelatingsexamens voor de universiteiten. Daarom laat de Chinese overheid meer dan zeven miljoen leerlingen verplicht een belofte van eerlijkheid ondertekenen. Studenten die de beloften ondertekend hebben en betrapt worden op spieken of vals spelen, krijgen gelijk een nul.

Het spieken bij de toelatingsexamens is populair, omdat deze bepalend zijn voor de verdere carrières van de studenten. Leerlingen doen steeds meer pogingen om vragen te kopen of mensen in te huren die de examens in plaats van henzelf maken. Vorige week kregen twee privé-leraren en een medewerker van de universiteit van Beijing gevangenisstraffen tot drie jaar, omdat zij vragen hadden verklapt van een Engels examen. Ook werden een aantal leraren en leraressen ervan beschuldigd vragen te hebben verklapt onder druk van invloedrijke ouders of in ruil voor steekpenningen.

De Chinese overheid heeft de afgelopen jaren gepoogd het onderwijsniveau op het platteland op te trekken. Als gevolg hiervan doen er dit jaar op het platteland 55 procent meer leerlingen een toelatingsexamen. China heeft vorig jaar ook een wet ingevoerd die onderwijs voor kinderen verplicht stelt voor minstens negen jaar.