Gevangenen in hongerstaking om EK te kunnen zien

Gevangenen in een gevangenis in Bosnië-Herzegovina hebben na twee dagen een hongerstaking beëindigd omdat de directie had toegegeven aan hun eis: televisietoestellen in de cel om het Europees Kampioenschap voetbal in Portugal te kunnen zien.

De tweeëndertig gevangen in Banja Luka, in het noordwesten van het land, verklaarden dat zij, ondanks dat hun eigen nationale team de kwalificatie niet succesvol afsloot, ze toch de verrichtingen van andere landen willen zien. Vooral de wedstrijden van Kroatië hebben daarbij hun warme belangstelling.

De directeur van de gevangenis, Stojan Davidovic, zei: "We wilden eigenlijk niet ingaan op hun eisen, maar na onderhandelingen hebben we toch besloten televisietoestellen te plaatsen. We hebben daarbij wel duidelijk gemaakt dat dergelijke acties in de toekomst niet meer geaccepteerd zullen worden."

Davidovic heeft de gevangen beloofd dat de toestellen geïnstalleerd zullen zijn voor de wedstrijd tegen Engeland op 12 juni: "De toestellen zouden binnen twee weken aan moeten komen. We kunnen echter niet garanderen dat alle cellen een televisie kunnen krijgen, aangezien nog niet alle cellen elektriciteit hebben."