Juridisch advies in Duitse supermarkt

De Duitsers kunnen sindskort voor juridisch advies terecht in de supermarkt. Müller-Dieckert, een keten van advocatenkantoren, heeft vijf vestigingen geopend in supermarkten en warenhuizen. Voor de prijs, een euro per minuut, hoeven de Duitsers het niet te laten. Tijdens het shoppen kunnen de Duitsers dan bij een advocaat hun juridische zaken regelen. Oorzaak van dit opmerkelijke initiatief is de moordende concurrentie onder de 127.000 Duitse advocaten. Tien jaar geleden waren dit er 'slechts' 70.000.

De Duitse advocatenstand is niet erg blij met het initiatief van Müller-Dieckert. Een vertegenwoordiger van de Orde van Advocaten van Duitsland sprak van een terugkeer naar de Middeleeuwen, "toen men zich op jaarmarkten voor de ogen van de toeschouwers de tanden uit kon laten trekken".

De Nederlandse Orde van Advocaten kent geen gevallen van advocaten in supermarkten. Nederland heeft dan ook slechts 13.000 advocaten die minder krap in het werk zitten dan hun Oosterburen. Verder is het de vraag of het überhaupt is toegestaan om een praktijk te beginnen in een supermarkt. "Advocaten hebben bijvoorbeeld geheimhoudingsplicht. Daar kan natuurlijk geen sprake van zijn als je tussen de groenteafdeling en de grutterswaren staat."