Opnieuw pluimvee preventief geruimd

Alle eenden op een boerderij in het Brabantse Liempde zijn het afgelopen weekeinde op last van het ministerie van Landbouw afgemaakt. De dieren bij beide fokkers kwamen van een buitenlandse leverancier, en bevatten antistoffen tegen een milde vorm van de vogelpest.

Toen vorige week de antistoffen werden geconstateerd in het Utrechtse Lopik, doorzocht men direct zes bedrijven. Deze achterhaalde men door het nauwkeurig volgen van de handel. Afgelopen donderdag doodde men al ruim duizend dieren in Steenbergen, Noord Brabant. Zaterdag werden 24 vleesduiven, 35 kippen, 34 eenden, drie ganzen en drie kalkoenen het slachtoffer van de preventieve ruimingen. Vier andere bedrijven bleken niet besmet.

Het bedrijf in Liempde is het vierde in Nederland waar dit jaar preventief pluimvee geruimd is. Eerder werden eveneens in het Groningse Uithuizermeeden dieren geruimd. Dit deed Japan en Rusland al besluiten om een importverbod in te stellen op Nederlands pluimvee. Het ministerie wil een uitbraak van een agressievere vorm van de vogelpest hiermee voorkomen, zoals de epidemie waarin vorig jaar duizenden dieren werden afgemaakt.