Relatief veel A'damse jeugd in het gevang

Jeugd uit Amsterdam is sterk overtegenwoordigd in de justitiële jeugdinrichtingen in Nederland. Dat blijkt uit het rapport 'Slechter af in de stad' van het onderzoeksinstituut PI Research, dat in opdracht van de commissie jeugdzorgverlening van het Regionaal Orgaan Amsterdam plaatsvond.

Uit cijfers blijkt dat 12,5% van de jongeren in jeugdinrichtingen uit Amsterdam komt, terwijl maar 3,9% van de totale jeugd in Nederland Amsterdammer is. Van de jongeren die in Amsterdam zelf met Bureau Jeugdzorg in aanraking komen is meer dan 50% allochtoon, terwijl van alle jongeren 38% van allochtone komaf is.

Jongeren in de hoofdstad hebben een grotere kans dan gemiddeld om problemen te ontwikkelen. In Amsterdam heeft meer dan 10% van de jeugd problemen. Dit ligt hoger dan het landelijk gemiddelde, maar precieze cijfers hierover zijn niet bekend. Daarnaast zijn de problemen van de minderjarigen ernstiger dan elders.

Het aantal jongeren dat in Amsterdam onder toezicht wordt gesteld, ligt zeven tot acht keer hoger dan in andere delen van het land. Als er alleen naar de stad wordt gekeken, vallen de verschillen met Rotterdam overigens mee.