'Wereldbeker '74 alsnog naar Nederland'

RhinoVDB had ons via de nieuws-submit te melden:

De Nederlander Harry Walstra claimt dat de Wereldbeker uit 1974 alsnog aan Nederland toebehoort. Hij geeft als argument dat in de WK-finale destijds aan Duitse kant een niet-speelgerechtigde speler meedeed. Saillant detail is dat de speler in kwestie, Rainer Bonhof, feitelijk een Nederlander was.

De DFB, de Duitse voetbalbond, heeft toegegeven dat Duitsland in de fout is gegaan. Volgens hem had Bonhof hooguit aan Nederlandse kant mogen meespelen. Weliswaar kreeg Bonhof, die in Emmerich geboren is maar Nederlandse ouders had, in 1970 een Duits paspoort, daarvoor was hij al voor Jong Duitsland uitgekomen en dus in overtreding.

Walstra meent dat de finale nu moet worden overgespeeld. Lukt dat niet, dan zou de uitslag van 2-1 naar 0-3 moeten worden veranderd. Hij had al serieuze pogingen ondernomen om 7 juli aanstaande de finale in Emmerich, dat even over de grens bij Arnhem ligt, te laten overspelen, maar de plaatselijke voetbalclub weigerde. Wel zegt hij al instemming van verscheidene ex-spelers te hebben.