Dodental aanslagen Irak loopt op tot 180

Irak: icoontje De aanslagen in de Iraakse steden, gisteren, hebben tot nu toe zeker 180 mensen het leven gekost. De diverse bomaanslagen zorgden ervoor dat het de bloedigste dag sinds het einde van de oorlog was in Irak. Niet eerder waren er zoveel doden.

Volgens ooggetuigen vonden in de heilige stad Karbala, in het midden van Irak, minstens drie ontploffingen plaats. In deze stad zijn al ruim honderd doden geteld. Tegelijk met deze aanslagen vonden in Bagdad ook explosies plaats. Hierbij kwamen 75 mensen om het leven. De ontploffingen gebeurden tijdens het sji'itische martelaarsfeest, waarbij de marteldood van de kleinzoon van de profeet Mohammed herdacht wordt. Alle slachtoffers zouden sji'itische moslims zijn.

De explosies vonden gelijktijdig plaats. Ze zouden zijn veroorzaakt door bommen die verstopt waren in tassen of dozen. Volgens het Amerikaanse leger zou het gaan om een zelfmoordactivist. In de stad ontstond direct na de explosies een enorme chaos. Volgens de Iraakse politie zijn bij de stadspoorten vier mortiergranaten tot ontploffing gebracht.


Grote paniek tijdens een explosie in Karballa