[update] Frankrijk verbiedt hoofddoekjes

Vandaag stemt het Franse parlement over de wet die het dragen van religieuze symbolen op openbare scholen, waaronder hoofddoeken, moet verbieden. Een ruime meerderheid lijkt van plan het wetsvoorstel te zullen steunen. De wet, die in de volksmond de 'sluierwet' heet, verbiedt niet alleen het dragen van hoofddoekjes, maar ook van bijvoorbeeld keppeltes, tulbanden en opvallend gedragen kruisen.

Raffarin deed tijdens het drie weken durende debat over de wet verscheidene toezeggingen om de meerderheid van de Nationale Assemblee aan zijn zijde te krijgen. Zo wordt het scholen verplicht om te bemiddelen en te overtuigen vóór er maatregelen komen tegen met name moslimmeisjes die hun hoofddoek niet af willen doen. Ook mag het parlement over een jaar de wet opnieuw onder de loep nemen.

De 'sluierwet' heeft in heel Frankrijk en daarbuiten voor veel protesten gezorgd. Vooral fundamentalistische moslims maar ook sikhs protesteerden massaal tegen de verplichting hun hoofddoek of tulband af te doen. Een ruime meerderheid (75%) van de Fransen is echter voorstander van de wet. Bovendien blijkt uit opiniepeilingen dat een meerderheid van de 4,5 miljoen moslims in Frankrijk verwacht goed met de wet overweg te kunnen.

Update 17:12
Het Franse parlement heeft vanmiddag met een enorme meerderheid ingestemd met de 'sluierwet'. Hierdoor kan het dragen van hoofddoeken en andere religieuze symbolen op openbare scholen worden verboden.

Van de 577 parlementariërs in de Nationale Assemblee stemden uiteindelijk 494 parlementariërs voor het wetsvoorstel. Het aantal tegenstemmen beliep 39. De rest onthield zich van stemming.

De senaat zal zich nu over het wetsvoorstel buigen. Daarna komt de wet, medio maart, terug in de Tweede Kamer voor een tweede en definitieve beoordeling. Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat de wet dan alsnog zal worden afgekeurd.