LOTR-ster geliefd bij extreem-rechts

Gimli is de strijdvaardige dwerg uit de Lord of the Rings-trilogie: voor velen bekend. Deze rol wordt gespeeld door de acteur John Rhys-Davies. De Engelsman blijkt nu in opspraak geraakt te zijn, omdat de extreem-rechtse British National Party (BNP) uitspraken van hem gebruikt om de eigen politieke ideeën in de schijnwerpers te zetten. Dat meldt de krant The Observer vandaag.

Rhys-Davies is niet alleen bekend van Rings-trilogie. Hij speelde eerder al in de bekende Indiana Jones-films en in de James Bond-prent 'The Living Daylights'. In vraaggesprekken waarschuwde Rhys-Davies dat Europa een demografische catastrofe tegemoet zal komen, omdat islamitische immigranten over zo'n twintig tot dertig jaar talrijker zouden zijn dan de autochtone bevolkingen.

"Als dat wil zeggen dat de westerse beschaving plaats moet maken voor een andere beschaving, met andere culturele waarden, dan moeten we daar nog eens goed over nadenken, want verdomme, ik ben voor een lelieblanke mannelijke cultuur", zo zei Rhys-Davies.


John Rhys-Davies als Gimli