Voorarrest verdachten zaak-Maja verlengd

Vandaag is het voorarrest van de drie jongens die vastzitten voor de moord op Maja Bradaric, met dertig dagen verlengd.

Twee van de jongens, Goran M. (18) en Ferdi Ö. (18), hebben eerder beiden de moord op Maja bekend. De derde verdachte, Goran P. (16) ontkent nog steeds alle betrokkenheid bij de zaak, hoewel hij wel in de auto zat toen Maja werd gewurgd. David Moszkowicz, advocaat van Goran P., had bij de rechtbank aangedrongen op vrijlating van zijn cliënt, maar dat verzoek is niet ingewilligd. "De enige reden waarom hij nog vastzit, is omdat de officier van justitie meent dat de maatschappelijke orde ernstig is verstoord", aldus Moszkowicz.

De vierde verdachte in deze zaak, de 15-jarige Nina K., was Maja's hartsvriendin. Hoewel ze eerder is vrijgelaten, blijft ze verdacht van betrokkenheid bij de moord. Nina K. was degene die Maja op de avond van de moord naar buiten lokte.

Over het werkelijke motief voor de moord bestaat nog steeds onduidelijkheid. Hoofdverdachte Goran M. blijft tegenover derden zwijgen over het motief, omdat dit 'erg riskant zou zijn gezien de grote consequenties'. Daarom heeft hij zijn advocaat, P. Vestiëns, verboden om hier ooit over te praten, ook niet tijdens een eventuele rechtszitting. Wel noemde Vestiëns dit motief 'absurd en bizar'.

Uit bestudering van het recherchedossier door dagblad De Gelderlander blijkt dat Maja slachtoffer zou zijn geworden van haar eigen jaloezie ten opzichte van anderen. Goran M. vond dat een bedreiging voor zijn status binnen de vriendengroep en besloot dat Maja dood moest. Een andere lezing van het motief is dat Maja werd vermoord vanwege een opmerking die de ouders van Maja tegen Goran M. hadden gemaakt over zijn overleden zusje.

Het is de vraag of ooit de werkelijke reden van deze moord openbaar wordt.