'Britten Guantánamo binnenkort naar huis'

Binnenkort komen zeker meer dan honderd mannen en jongens, die nu nog vastzitten op de Amerikaanse basis Guantanamo Bay, vrij. Dat verklaarde een anonieme functionaris tegenover tegen persbureau AP.

Ook negen Britten die op verdenking van terrorisme vastzitten op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba, komen binnenkort naar huis. Londen en Washington zullen daarover nog voor Kerstmis een overeenkomst sluiten.

De Verenigde Staten houden op de basis bijna 700 mensen uit 44 landen vast, omdat ze verdacht worden van terrorisme en banden met de Afghaanse Taliban en terreurgroep al-Qaeda van Osama bin Laden. De gevangenen hebben nog geen enkele vorm van een proces gehad en ze hebben ook geen toegang tot een advocaat.

Onder de vrij te laten gevangenen zouden drie jongens van dertien tot vijftien jaar en zeker twee Britse gevangenen zijn. Eén van de jongens zou in Afghanistan een Amerikaanse veiligheidsagent hebben gedood. Er zijn nog geen mededelingen gedaan over waar de gevangenen naar toe gaan.