Emissie levert Ahold 3 miljard euro op

Supermarktconcern Ahold zal met de eerder deze maand aangekondigde emissie van nieuwe aandelen ongeveer 3 miljard euro ophalen. Het gehele uitgiftebedrag is door banken gegarandeerd, maakte Ahold vanmorgen bekend.

De uitgifte betreft een claimemissie, waardoor de huidige aandeelhouders van aandelen in het bedrijf voorrang krijgen. Zij krijgen voor drie aandelen twee nieuwe stukken aangeboden. Ahold en de banken vragen voor een gewoon aandeel 4,83 euro, wat een flinke korting is vergeleken met de openingskoers van 8 euro van vamorgen.

In totaal geeft Ahold 621 miljoen gewone aandelen en 172,9 miljoen zogenaamde cumulatief preferente financieringsaandelen uit. Houders van de laatstgenoemde aandelen hebben recht op een vast percentage dividend. Men gaat er vanuit dat de aandeelhouders, die vandaag voor de derde keer in dit jaar bijeen zijn, met de nieuwe emissie zullen instemmen.

Beloning topman Moberg
Op de bijeenkomst van vandaag zal ook worden gesproken over de beloningen van topman Anders Moberg. Voorgesteld wordt om hem dit jaar een basissalaris van 980.000 euro en een prestatiegerelateerde bonus van 2,5 miljoen euro toe te kennen. Ook hierover zullen de aandeelhouders stemmen. Eerder zorgde de beloningsstructuur van Moberg voor een nationale discussie. Uiteindelijk paste hij zijn salaris aan.

Derde-kwartaalcijfers
Vanmorgen heeft Ahold de cijfers over het derde kwartaal bekendgemaakt. Het concern boekte een verlies van 122 miljoen euro. Dit verlies wordt veroorzaakt door een buitengewoon verlies van 130 miljoen euro op de verkoop van diverse activiteiten, waaronder enkele Chileense. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening bedroeg 180 miljoen euro winst, wat lager was dan waarop analisten hadden gerekend. De totale omzet over het derde kwartaal van dit jaar bedroeg 13 miljard euro, een daling van 7,1 procent ten opzicht van vorig jaar.