Alle zonnevlekken zijn teruggekeerd

Ze zijn terug. Alle drie de zonnevlekken die afgelopen maand hevige uitbarstingen en zonnestormen veroorzaakten zijn weer zichtbaar op de naar de Aarde wijzende kant van de zon. Dit komt doordat de zon rond haar as is gedraaid, en zodoende ook de vlekken weer naar de kant van de Aarde zijn gedraaid. De actieve gebieden 484, 486 en 488 dreigen X-class (hevige) uitbarstingen te geven.

18 November spuwde zonnevlek 484 een M-class (middelmatige) zonnevlam naar de aarde. Omdat de magnetische deeltjes in tegenovergestelde richting stonden van het magnetisch veld van de aarde, wist het magnetisch veld van de aarde dit niet goed tegen te houden. Hierdoor waren de afgelopen nachten tot zelfs in Florida en Griekenland (die relatief ver in het zuiden liggen) de Aurora Borealis te zien (Noorderlicht).

Een X-class uitbarsting is vele male intenser dan de M-class van 18 november, die al tot in Griekenland noorderlicht veroorzaakte. Dit kwam door de postionering van de magnetische deeltjes. Hierdoor kon het magnetisch veld van de aarde ze niet goed afweren.

Vorige maand toen de zonnevlekken ook aan de kant van de aarde waren, vond er een serie hevige X-class uitbarstingen plaats. Omdat de magnetische deeltjes van de zon bij de X-class uitbarstingen toen in de zelfde richting stonden als het aardmagnetisch veld, drongen er weinig deeltjes de atmosfeer binnen, en ontstond er weinig schade. In het geval dat de X-class uitbarstingen wel in tegenovergestelde richting van het aardmagnetisch veld de aarde bombarderen, kunnen ze diep de atmosfeer binnendringen. Dit kan leiden tot stroomstoringen en vormt een gevaar voor communicatiesatellieten. Vorige maand ontstond er een X28 X-class deeltjesuitbarsting, wat een recordsterkte is sinds er gemeten werd.