Oudkerk haalt uit naar inburgeringsbeleid

De Amsterdamse PvdA-wethouder Rob Oudkerk vindt het inburgeringsbeleid van het huidige kabinet 'bezopen' en 'inconsistent'. Volgens hem voert de politiek op dit moment een ''politieke mores ten aanzien van buitenlanders''. Oudkerk keert zich onder meer tegen plannen om nieuwkomers in eigen land te laten inburgeren en de kosten van inburgering zonder meer te verhalen op de nieuwkomers zelf. Het leidt volgens hem alleen tot deceptie.

Het is volgens hem voor een inburgeraar vrijwel onmogelijk om in een woud van aanbieders met een relatief gebrekkige kennis van taal en gebruiken zijn weg te vinden. ''De gevolgen zijn voorspelbaar: na een tijd van ergernissen, zal de overheid allerlei noodverbanden moeten aanleggen en constateren we dat er weer veel menselijk kapitaal door het putje is verdwenen.'' Ook is Oudkerk tegen verplichte cursussen voor oudkomers, mensen die al vele jaren in Nederland zijn. Het is volgens hem 'kort-door-de-bocht-flinkheid', die niets meer oplevert dan de huidige aanpak op basis van vrijwilligheid.

Volgens Oudkerk is het verder op zijn minst discutabel om een haperende maatschappij één op één in verband te brengen met het succes van inburgering. Hij noemde dat ''Toren-van-Babel-politieke-bla-bla-bla van struisvogelpolitici''.
Het werkelijk probleem, zei Oudkerk, is dat te veel Nederlanders in hun kleine landje een probleem hebben met buitenlanders en te veel buitenlanders met de Nederlanders.

Oudkerk
''Toren-van-Babel-politieke-bla-bla-bla''