Scholen verzwijgen homo- en jodenhaat

Het probleem met haat jegens joden en homo's op scholen lijkt groter te zijn dan naar buiten wordt gebracht. Het Parool schrijft vandaag dat scholen in Amsterdam de problemen met antisemitisme, homohaat of andere vormen van discriminatie bewust achterhouden uit vrees voor negatieve beeldvorming of escalatie. Een maand geleden riepen PvdA-wethouder Rob Oudkerk en burgemeester Job Cohen alle 70 scholen in het voortgezet onderwijs op om incidenten te melden; slechts één school heeft tot nu toe gereageerd.

Ouderk noemt dat gevaarlijk. Het gaat er bij hem niet in dat discriminatie en verbaal of fysiek geweld slechts op één school spelen. ''Daar geloof ik helemaal niets van. De houding van scholen is onacceptabel. Later, als het uit de hand is gelopen, zal de reactie zijn: hadden we het toen maar gemeld''.

De Telegraaf pakt vandaag ook uit met een paginagroot artikel over antisemistisme op scholen in grote steden. Onder de kop: Stop de Jodenhaat constateert de krant dat het danig uit de hand begint te lopen. Alleen het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) ASA in Amsterdam-Noord durft de zaak aan de kaak te stellen.

Vrouwenhaat, antisemitisme en homofobie. docenten op de ASA lopen er elke keer weer tegenaan. ''Vrouwelijke docenten worden voor hoer uitgescholden, de Tweede Wereldoorlog was een zegen voor joden en homo's zijn geen normale mensen'', zo schildert leraar Rijk Vlaanderen het gedrag van de groep jongens. ''Marokkaanse jongens vereenzelvigen zich met de Palestijnen. En dat geeft ze op de een of andere manier ook dat onderdrukte minderwaardigheidscomplex, waardoor ze dit 'stoere' gedrag gaan vertonen. Palestina betekent in hun ogen anti-joods en dus anti-Amerika, wat zich bijvoorbeeld uit in het verstoren van de les tijdens behandeling van de holocaust. Of ze ontkennen glashard dat er concentratiekampen of jodenvervolgingen zijn geweest. Turkse leerlingen vertonen overigens bijna nooit dat slachtoffergedrag.'' Opvallend is volgens de docent dat ook (islamitische) meisjes zich schuldig maken aan haatopmerkingen. Zij staan echter wel meer open voor discussie dan hun mannelijke tegenhangers.

Veel scholen durven echter niets openbaar te melden. Volgens de Anne Frank Stichting komt de jodenhaat vooral voor in grote steden en onder alle schooltypen. Er waren laatst zelfs zoveel aanmeldingen voor een themadag voor leraren over anti-semitisme, dat de stichting op 19 november een nieuwe groep docenten informeert. Duidelijk is dat op vmbo's en de ROC's vaker sprake is van antisemitische uitlatingen, door de veelheid allochtone moslimjongeren daar. MedewerkerKaren Polak van de Anne Frank Stichting: ''Toch zijn er grote verschillen. Er zijn scholen die zeggen nauwelijks iets te merken, er zijn lovenswaardige scholen waar - zoals op dit ROC in Noord - open kaart wordt gespeeld. En er zijn schooldirecties die hun leraren zelfs verbieden hulp te zoeken voor een juiste aanpak van het groeiende antisemitisme''.

Morgen vindt er in Amsterdam een demonstratie plaats tegen het oplaaiende antisemitsme in de hoofdstad.