Wellicht tóch leven op Mars

Nieuw onderzoek toont aan dat er wellicht wel leven op Mars aanwezig is, maar dit eenvoudigweg niet detecteerd is. Dit hebben wetenschappers van de NASA Ames Research Center gezegd nadat ze in een gebied op Aarde dat op Mars lijkt onderzoek hebben gepleegd.


Foto van de Viking-1 op Mars toont een schijnbaar dorre woestijn

In 1976 landde de Viking-1 op het Mars oppervlak, waar het de grond testte op aanwezigheid van koolstof, de bouwstoffen van leven. Dit werd niet gedetecteerd, dus men heeft aangenomen dat Mars een dode planeet is. De Atacama woestijn in Chili heeft dezelfde eigenschappen als Mars. De wetenschappers hebben in deze woestijn dezelfde test als de Viking-1 gedaan. Hieruit kwamen dezelfde conclusies als de test op Mars. Met andere woorden: De Aarde moest een dode planeet zijn.

Toen men echter geavanceerdere metingen deed, bleken er wél minescule sporen van organisch leven te zijn, op een niveau die de Viking-1 niet kon detecteren. Dus de mogelijkheid bestaat dat er al die tijd gewoon organisch materiaal was, maar dit gewoon niet gedetecteerd was.

De Atacama woestijn gaat een waardevol testgebied worden om nieuwe instrumenten te ontwerpen en experimenten te houden voor toekomstige Mars-missies. Er zijn twee instrumenten in ontwikkeling, de Mars Oxidant Instrument en de Mars Oxidant Detector. "We hopen dat deze instrumenten grond ontdekken waarmee aangetoond kan worden dat er leven op Mars is, of is geweest", zegt Dr. Quinn van de NASA.