Anti-pedofilie protest verboden

De geplande anti-pedofilie demonstratie, van het comité Stop Martijn, is vanmiddag verhinderd door tegendemonstranten. Op de plek waar het comité om 14.00 uur wilde demonstreren, verzamelden zich een groep anti-fascisten voor een tegendemonstratie. De Mobiele Eenheid (ME) heeft daar, ten westen van het Centraal Station, enkele charges uitgevoerd en de actievoerders uiteen gejaagd. Daarbij zijn arrestaties verricht.

De Amsterdamse burgemeester Cohen verbood daarop de initiatiefnemers van het comité de stad binnen te gaan. Volgens een woordvoerder was het "onverantwoord" de actie van Stop Martijn door te laten gaan.

Het comité Stop Martijn is een reactie op de stichting Martijn, een belangenclub voor pedofielen. Eén van de initiatiefnemers van de actie was Michiel Smit, van NieuwRechts uit Rotterdam. Ook de extreem-rechtse NNP had zich bij het protest aangesloten, alsmede het comité Moeders tegen pedofilie. Smit pleit voor chemische castratie van veroordeelde pedofielen en de doodstraf voor mensen die meermalen een kind verkrachtten.

De anti-fascisten zeggen het anti-pedo protest niet uit sympathie met de pedofielenorganisatie Martijn te hebben verstoord. Het protest richtte zich volgens hen op extreemrechts, die ''de weerzin tegen pedofilie aangrijpt om hun ideeën aan de man te brengen''.