Jeugdbendes in A'dam vormen groot probleem

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokkaanse jongens in Amsterdam blijken zich veel vaker schuldig te maken aan wangedrag en criminaliteit dan tot nu toe werd aangenomen. Zowel de politie en justitie alsmede het gemeentebestuur zeggen dat het probleem ''buitenproportioneel'' is.

In heel Amsterdam plegen jongerenbendes delicten, variërend van hinderlijk gedrag tot het plegen van gewapende overvallen en ramkraken. Daartussen zit openlijke geweldpleging, verkeersgeweld, antisemitisme, aanranding, homohaat, bedreiging en meer. Alleen al in Amsterdam-West zijn 30 jeugdgroepen actief.

De groepen bestaan voor 70% uit Marokkanen, de rest zijn Antillianen, Surinamers en autochtone Nederlanders.

Tot voor kort wisten politie en gemeente niet dat de situatie zo ernstig was. Dat komt omdat uit angst voor represailles veel slachtoffers vaak geen aangifte durven te doen. Na de rel in 1998 tussen Marokkaanse jongens en politie in West werden miljoenen geïnvesteerd in projecten voor de Marokkaanse jeugd. Vorig jaar erkende burgemeester Job Cohen het falen ervan. Al in augustus 2002 kondigde Cohen een harder optreden tegen Marokkaanse reljongeren aan.

Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat veel jongeren werkloos zijn en verslaafd aan softdrugs. Een flink aantal lijdt aan een psychische stoornis. Volgens een Amsterdamse politierechercheur bestaat voor veel jongens hun enige belevingswereld uit stelen: ''Vaak zijn ze ook gewetenloos. Het maakt hun niet uit om iemand met een mes te steken als zij maar krijgen wat ze willen''.