Brussel staat begrotingstekort Frankrijk toe

Vanochtend lieten we jullie al weten dat Duitsland een recordtekort op de begroting heeft. Net als Frankrijk komt Duitsland boven de drie procentnorm van het stabiliteitspact van de Europese Unie. De eurolanden hebben afgesproken dat het begrotingstekort van ieder lid van de Europese Unie niet boven de drie procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag uitkomen. Als dat voor het derde achtereenvolgende jaar wel gebeurt, kan een land een miljardenboete krijgen. De regels zijn opgesteld om de stabiliteit van de Euro te kunnen garanderen.

Vandaag is bekend geworden dat Frankrijk naar alle waarschijnlijkheid de norm van drie procent mag overschrijden. Dit is in strijd met de Europese afspraken. Dit opvallende nieuws kan geconcludeerd worden uit een interview met Europees commissaris Solbes van Monetaire Zaken in het Franse dagblad Le Monde. Solbes is van plan om Frankrijk tot 2005 uitstel te verlenen, zodat het land alsnog de afspraken kan nakomen.

Mochten deze plannen realiteit worden, dan overschrijdt Frankrijk voor het vierde opeenvolgende jaar de norm. Solbes is nu van plan pas de vierde overschrijding van Frankrijk in 2005 te sanctioneren. "Naar mijn mening hoeven we Frankrijk niet expliciet te vragen om onder de grens van drie procent te blijven in 2004. We moeten zeker stellen dat het land de limiet niet overschrijdt in 2005", zo zei Solbes in het interview met Le Monde.

Als tegenprestatie wil de eurocommissaris dat Frankrijk volgend jaar zes miljard euro meer bezuinigt dan tot nu toe is voorzien. Solbes denkt via deze wijze het tekort van Frankrijk te kunnen terugdringen.

Solbes' plannen worden volgende week besproken door de Europese Commissie, die vervolgens met nieuwe aanbevelingen zal komen. Er is nog een andere optie voor Brussel: extra bezuinigingen of hogere belastingen. De uitkomsten van de vergadering gelden slecht als een advies. De ministers van Financiën van de lidstaten nemen de definitieve beslissing. Nederland is één van de felste tegenstanders van de softe aanpak.