VS zien in whiskystokerij een wapenfabriek

Een traditionele Schotse whiskystokerij, die door een spionagedienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie in de gaten werd gehouden, was lange tijd door de Amerikanen bestempeld als een mogelijke fabriek voor chemische wapens. De Britse krant The Times meldt, dat een onderafdeling van het Pentagon, de Defence Threat Reduction Agency, de stokerij als een mogelijke terroristische bedreiging beschouwde.

De directeur van de stokerij, Mark Reynier, reageerde vol ongeloof op het uitkomen van het nieuws. "Ik kon het gewoon niet geloven, het was te surrealistisch" De spionage van de fabriek werd ontdekt toen een van de zeven webcamera's in het bedrijf kapot ging. De fabriek had de camera's geïnstalleerd om op internet reclame te kunnen maken, door het honderd jaar oude ambachtelijke productieproces te laten zien.

Toen de webcam defect was, ontving de fabriek een anonieme e-mail met het verzoek de webcam te repareren. Vervolgens bleek uit een tweede e-mail, dat die afkomstig was van de afdeling van het Pentagon, die probeert de dreiging van massavernietigingswapens af te wenden. De directeur rook onraad en vroeg om uitleg.

Een woordvoerster van de Amerikaanse dienst nuanceerde de verdenking aan het adres van de whiskystokerij. Ze zei dat 'een kleine stap' zou zijn om een drankstokerij om te toveren in een fabriek voor chemische wapens. The Times reageerde in haar bericht laconiek: "Amerika's jacht op massavernietigingswapens is nog grondiger dan wij ons tot dusver hebben kunnen voorstellen, of het Pentagon heeft dorst gekregen."